Considerat com un dels artistes espanyols més destacats de la segona meitat del segle XX, Tàpies va nàixer a Barcelona en el si d’una família de la burgesia catalana que li va transmetre el seu amor pels llibres i la cultura en general. Després de la Guerra Civil espanyola, es va veure obligat a guardar repòs durant un llarg període degut a una malaltia pulmonar, temps que va aprofitar per a llegir i fer els seus primers dibuixos. Una vegada recuperat, va iniciar els estudis de dret, que abandonaria en l’últim any per a dedicar-se plenament a l’art.
Les seues primeres obres s’emmarquen en el surrealisme, per a desenvolupar posteriorment un estil propi en el qual la textura té un gran protagonisme. És així com crea una sèrie d’obres amb relleu, en les quals incorpora objectes de la vida quotidiana com portes, finestres o cadires, que li atorgarien un gran reconeixement internacional. I és que en estes, Tàpies magnifica els xicotets objectes i els torna tan transcendentals com una imatge divina.
Tàpies va participar en tres exposicions de la Biennal de Venècia (1952, 1954 i 1958) abans de ser seleccionat per a representar Espanya en la seua 45 edició (1993), durant la qual rebria el Premi Biennal de Pintura. En 1984 l’artista va establir la Fundació Antoni Tàpies a Barcelona per a promoure l’educació i l’exhibició d’art modern i contemporani.
L’obra de Tàpies s’inclou en nombroses col·leccions públiques i privades com la de la Tate Gallery a Londres, el MoMA a Nova York, la Galleria Nazionale d’Arte Moderna a Roma, el Centre Georges Pompidou a París, l’Stedelijk Museum d’Amsterdam o el Museum of Contemporary Art a Los Angeles, entre altres.
Ha rebut nombrosos honors i guardons al llarg de la seua vida, com el Premium Imperiale que li va entregar l’emperador del Japó en 1990. En 1992 va ser triat com a membre honorari de la Royal Academy of Arts a Londres i de l’American Academy of Art and Sciences a Cambridge, Massachusetts, i en 2003 el president de França el va nomenar Comandant de l’Ordre de la Legió d’Honor al seu país.
La col·lecció Hortensia Herrero disposa de diverses obres de Tàpies, entre les quals destaca Impresión de cesta sobre ropa, que va pertànyer a l’artista Eduardo Chillida i que va poder veure’s en l’exposició que li va dedicar Chillida Leku en 2021, la qual abordava la relació entre els dos artistes.