El Anatsui és un dels artistes africans més destacats de l’escena internacional. Nascut a Anyako (Ghana) en 1944, es va mudar a Nigèria en 1975 per a ensenyar en la Universitat de Nsukka, on va passar gran part de la seua carrera com a professor d’escultura.
Encara que en els seus inicis El Anatsui es va dedicar a l’escultura tradicional en fusta, prompte va començar a experimentar amb altres materials i tècniques. A final dels anys noranta es convertiria en el pioner d’una nova forma d’art, que produïa obres a gran escala a partir de residus metàl·lics trobats.
Les seues obres estan compostes per milers de xicotetes peces de metall industrials, que són acuradament seleccionades, tallades i connectades. Les peces sovint s’unixen entre si mitjançant fils d’aram i es pengen en les parets o s’instal·len en terra, amb la qual cosa es crea una densa textura de metall. Amb estes peces, El Anatsui du a terme una reflexió sobre el colonialisme —perquè molts dels elements de deixalla provenen d’aquella època— al mateix temps que establix connexions amb temes de gran actualitat com el consumisme, els residus o el medi ambient.
L’estil únic de les seues obres ha sigut comparat amb les teranyines o amb les vestimentes usades pels reis africans, si bé d’altra banda té una gran influència del món occidental, especialment dels treballs del pintor abstracte Jackson Pollock, ja que, al cap i a la fi, estes instal·lacions no deixen de ser grans obres abstractes. Atesa l’elasticitat dels materials amb els quals estan realitzades, El Anatsui permet que adquirisquen noves formes en cada muntatge.
A més dels seus triomfs artístics, El Anatsui ha rebut nombroses distincions i premis per les seues contribucions al món de l’art, entre estos el Praemium Imperiale d’escultura en 2017 o el Golden Lion for Lifetime Achievement en la Biennal de Venècia en 2015, a més d’haver sigut nomenat doctor honoris causa per la Universitat Harvard en 2016.
Les obres d’El Anatsui es poden trobar en algunes de les col·leccions d’art més prestigioses del món, incloses les col·leccions permanents del Metropolitan Museum of Art de Nova York; el Museum of Modern Art (MoMA) de Nova York; el National Museum of African Art de la Smithsonian Institution, a Washington D. C.; el British Museum de Londres, o els Musei Vaticani, entre molts altres.
La col·lecció Hortensia Herrero disposa d’una obra de grans dimensions d’El Anatsui realitzada amb materials de rebuig, com són els taps de les botelles d’alcohol units amb fil de coure.